sluiten

Inloggen

Log hieronder in met uw gebruikersnaam en wachtwoord.

Deze ontvangt u van ons bij het afsluiten van een (proef)abonnement.

Nog geen inlog? meld u gratis aan


Vragen?
Kunt u niet inloggen of heeft u vragen over een (proef)abonnement?.
Neem dan contact op met BIM Media Klantenservice:

sluiten

Welkom bij Kennisbank NEN 3140 inclusief norm NEN 3140

 

Kennisbank NEN 3140 inclusief norm 3140 is een samenwerking met NEN, Nederlands Normalisatie-instituut. Hierdoor is de laatste editie van de norm NEN 3140 integraal beschikbaar voor abonnees.

Hebt u al een abonnement op Kennisbank NEN 3140 en wilt u uw bestaande abonnement uitbreiden met de Norm, neem dan nu contact op met de klantenservice.


Wat biedt Kennisbank NEN 3140 incl. norm NEN 3140?

 • Oplossingen voor technische problemen
 • Volledige normtekst met uitleg
 • Metingen en inspecties
 • Uitleg en samenhang van Normen en Wetten
 • Rekenmodules 
 • Best practises
 • Interactieve formules, begrippen en tabellen
 • Lastige vragen? Die legt u zonder kosten voor aan dé experts
Nu abonneren >

Abonnement € 325,- per jaar, ieder moment opzegbaar. Meer over een abonnement op Kennisbank NEN 3140

“ De NEN 3140 boeken hielpen mij al goed op weg, maar via de Kennisbank heb ik alles bij elkaar en altijd op actueel. De kennisbank vertaalt bevat de volledige Norm NEN 3140 met links naar de praktijktische uitleg, waardoor achtergronden van de norm duidelijk worden. ”
 

Jaap Jansen,
Installatie Service Bureau

Inloggen voor abonnees


Vragen?
Kunt u niet inloggen of heeft u vragen over een abonnement?
Neem dan contact op met Vakmedianet Klantenservice in 088 58 40 888

Of stuur een e-mail naar: klantenservice@vakmedianet.nl

sluiten

Welkom bij de Kennisbank NEN3140

= Wilt u upgraden naar een Premium Account? =

Om de uitgebreide informatie op de kennisbank te kunnen lezen heeft u een inlogcode nodig. Deze ontvangt u bij het afsluiten van een abonnement. Het (proef)abonnement is per half november beschikbaar.

Waarom de NEN3140-kennisbank

 • Kennis van experts altijd beschikbaar
 • Antwoorden, oplossingen en tools
 • Toevoegen van eigen notities mogelijk
 • Praktijkcases, veelvuldig aangevuld Bekijk de voorbeelden
 • Handige formules en interactieve berekeningen. Bekijk de voorbeelden
Neem nu een abonnement >

Abonnement € 325,- per jaar, ieder moment opzegbaar. Meer over een abonnement op NEN3140

“ De NEN3140 boeken hielpen me al goed op weg, maar met de Kennisbank NEN3140 zijn antwoorden, oplossingen en tools altijd en overal beschikbaar ”
 

H. Vlottes, directeur Vlottes Electromechaniek
Installatie Service Bureau

Inloggen voor abonnees


Vragen?
Kunt u niet inloggen of heeft u vragen over een abonnement?
Neem dan contact op met Vakedianet Klantenservice

Bel onze servicedesk (open tijdens kantooruren)
Telefoonnummer: ​088 58 40 888

Of stuur een e-mail naar: klantenservice@vakmedianet.nl

Meetfouten

Geen enkel meetinstrument werkt helemaal foutloos. Daarbij doet het er niet toe welke grootheid gemeten wordt. Ook bij elektrische grootheden houden we rekening met allerlei meetfouten. Hoe belangrijk deze zijn, hangt af van hun omvang. Bij iedere van een meetinstrument afgelezen waarde moet eigenlijk staan hoe groot de mogelijke fout is. Daarom zijn foutenbeschouwingen in de meettechniek van groot belang.

 

Er zijn grootheden die met een eenvoudige methode relatief gemakkelijk met een zeer goede nauwkeurigheid kunnen worden gemeten, zoals een batterijspanning met een digitale voltmeter. Bij andere metingen, met name bij het meten van niet-elektrische grootheden, zit er ondanks ingewikkelde meettechnieken niets anders op dan jezelf tevreden te stellen met een geringe nauwkeurigheid.
 
Vaak worden meetinstrumenten niet gebruikt voor het doel waarvoor ze gemaakt zijn: meten. Het meetresultaat is dan slechts een eenvoudige indicator. Voorbeelden zijn een voltmeter die alleen maar dient om te kijken of ergens spanning op staat, en een weerstandsmeter die slechts de mogelijkheid voor stroomdoorgang test. In zulke gevallen speelt de nauwkeurigheid geen rol en is een foutenbeschouwing overbodig. Overwegingen over wat in een specifi ek geval de realistische en zinvolle nauwkeurigheid is, houden niet alleen rekening met technische en natuurkundige feiten, maar ook in sterke mate met de vraag of een hoge nauwkeurigheid wel nodig is. Hoge eisen aan de nauwkeurigheid leiden immers vaak tot aanzienlijk hogere kosten. Het antwoord op de vraag naar de bereikbare nauwkeurigheid hangt af van natuurkundige, technische en economische feiten. Hier beperken we ons tot enkele eenvoudige maar essentiële benaderingen die voor praktijkmensen van belang zijn.
 
Voorbeeld
Als je de netspanning van 230 V tot op 1 V nauwkeurig wilt meten, heb je een meetinstrument nodig waarvan de fout minder dan 0,5% van de meetwaarde bedraagt (230 V · 0,005 = 1,15 V). Hiervoor is ten minste een digitale multimeter met 4½ digits uit de hogere prijsklasse nodig die de eff ectieve waarde meet.
 
Digitale zakmultimeters van de populaire soort hebben slechts een nauwkeurigheid van ongeveer 1,5% van de meetwaarde (+2 digits). Dit betekent een meetfout van ± 3,45 V plus een fout in de laatste decimale positie ter grootte van twee meetstappen. Als maximale afwijking moeten we bij een apparaat met een uitlezing (display) van 3½ digits dus rekening houden met ± 5 V (afgerond). Mits het een precisie-instrument (klasse 0,5) is van het weekijzertype met een meetbereik van 0-250 V, is een analoge meter een alternatief voor de hiervoor besproken digitale meter. Bij de klassenindeling is de maximale meetfout gerelateerd aan de maximale schaalwaarde, bijvoorbeeld ± (250 V · 0,005) = ± 1,25 V.

Absolute fout

Relatieve fout

Systematische fout

Toevallige fout

Apparatuurfout

Totale fout van meetketen

Meetnauwkeurigheid

Ingangsimpedantie

Gerelateerd aan Meetfouten

Meer over