Bedrijfsvoering
Bedrijfsvoering veilig werken
Beschermende kleding
Bron: Arbo PBM-gids 2017. Uitgever Vakmedianet
Lees meer over Beschermende kleding >>Elektrisch isolerende helmen
Bron: Arbo PBM-gids 2017. Uitgever Vakmedianet
Lees meer over Elektrisch isolerende helmen >>Elektriciteitshandschoenen - EN 60903:2003
De norm EN 60903:2003/C2:2005 heeft betrekking op handschoenen die geschikt zijn voor het werken aan onder spanning staande delen. Dit soort handschoenen mag alleen door goed opgeleide en getrainde mensen worden gebruikt en wel binnen de in de Nederlandse wet- en regelgeving gestelde grenzen.
Lees meer over Elektriciteitshandschoenen - EN 60903:2003 >>Medisch gebruikte ruimten
Medisch gebruikte ruimten
Aan het gebruik van elektrische energie zijn altijd gevaren verbonden.
Lees meer over Medisch gebruikte ruimten >>Bedrijfsvoering en organisatie
Het uitvoeren van procedures bij een werkvergunning
Veel bedrijven gebruiken een werkvergunningssysteem om de veiligheid en gezondheid bij het uitvoeren van niet-operationele bedieningshandelingen te waarborgen.
Daarbij gaat het erom medewerkers en andere personen, maar ook fabrieken en installaties, tijdens de uitvoering van deze handelingen zo goed mogelijk tegen ongevallen en schade te beschermen.
Lees meer over Het uitvoeren van procedures bij een werkvergunning >>Sleutelbeheer
Voor elektrische bedrijfsruimten is een toegangscontrole noodzakelijk. Een juist sleutelbeheer is dan ook van groot belang.
Lees meer over Sleutelbeheer >>Personeel
Het voeren van personeelsbeleid en aanwijzingsbeleid
Instructie personeel
RI&E: risico's beoordelen en maatregelen treffen
In het kader van de algemene verplichtingen dient de werkgever een risico-inventarisatie en -evaluatie te maken van alle risico's die arbeid met zich mee kan brengen.
Lees meer over RI&E: risico's beoordelen en maatregelen treffen >>Werkplek
Medewerkers die werken in een omgeving met een elektrische installatie of met elektrisch materieel staan soms bloot aan gevaren van elektriciteit.
Werkplek >>Werkzaamheden in een omgeving met risicoverhogende omstandigheden
In sommige ruimten, installaties of omgevingen bestaat een verhoogd risico op gevaren van elektriciteit. Er kan bijvoorbeeld een groter gevaar zijn op elektrocutie, explosie of brand. Om gevaren voor personen en installaties te voorkomen, moeten daar aanvullende veiligheidsmaatregelen worden getroffen.
Lees meer over Werkzaamheden in een omgeving met risicoverhogende omstandigheden >>Aanwijzen, verklaren, uitbesteden en inhuren
Aanwijzen, verklaren, uitbesteden en inhuren
Vóór de uitvoering van werkzaamheden moeten de betrokkenen een aantal zaken helder en volgens de regels afspreken en vastleggen. In dit artikel wordt dit personeelsbeleid besproken aan de hand van de eisen in de NEN 3140.
Lees meer over Aanwijzen, verklaren, uitbesteden en inhuren >>Aanwijzigngsformulieren
Aanwijzingsformulieren
Vóór de uitvoering van werkzaamheden moeten de betrokkenen een aantal zaken helder en volgens de regels afspreken en vastleggen.
Lees meer over Aanwijzingsformulieren >>Arbeidshygienische strategie toepassen
Arbeidshygiënische strategie toepassen
De Arbowet (artikel 3) geeft aan welke strategie moet worden gevolgd bij het voorkomen, elimineren of verminderen van risico’s op de werkplek.
Lees meer over Arbeidshygiënische strategie toepassen >>Elektrotechnische risico's
Omgaan met directe risico's van elektriciteit
Regelmatig gebeuren er ongelukken met elektrische installaties en/of elektrische arbeidsmiddelen. Bij de meeste ongelukken ontstaat er materiele schade. Helaas kan een ongeval ook leiden tot lichamelijk letsel, met in het ergste geval helaas een dodelijke afloop.
Bij het gebruik van elektriciteit loopt de mens diverse directe risico’s:
Lees meer over Omgaan met directe risico's van elektriciteit >>Omgaan met indirecte risico's van elektriciteit
Het gebruik van elektriciteit brengt indirecte risico’s met zich mee, zoals:
- brand en explosie;
- het vrijkomen van schadelijke stoffen;
- vallen en stoten door schrikreacties en spiercontracties.
Procedure spanningsloos werken
Voor het spanningsloos werken moeten onderstaande zeven essentiële eisen in de aangegeven volgorde worden aangehouden, tenzij er doorslaggevende redenen zijn om daarvan af te wijken.
Lees meer over Procedure spanningsloos werken >>Veilig werken
Beveiligingsmiddelen
Persoonlijke beschermingsmiddelen aanschaffen en documenteren
Persoonlijke beschermingsmiddelen verstrekken, onderhouden en afvoeren
Nadat de persoonlijke beschermingsmiddelen zijn gekocht, moeten ze aan de werknemers worden verstrekt. In de gebruiksperiode moeten de middelen goed worden onderhouden.
Lees meer over Persoonlijke beschermingsmiddelen verstrekken, onderhouden en afvoeren >>Voorlichting en instructie rond persoonlijke beschermingsmiddelen
Vlambooggevarenanalyse
Gevaren van elektriciteit
Regelmatig gebeuren er ongelukken met elektrische installaties of elektrische arbeidsmiddelen. Bijvoorbeeld doordat een persoon een geleider aanraakt waar spanning op staat of doordat kortsluiting wordt gemaakt tussen twee actieve geleiders in een verdeelinrichting.
Lees meer over Gevaren van elektriciteit >>Gereedschap en persoonlijke beschermingsmiddelen
Werkzaamheden in en nabij een elektrische installatie moeten spanningsloos worden verricht volgens het Arbobesluit. Soms is dit echter onmogelijk. Bijvoorbeeld wanneer een accuklem van een accu moet worden geschroefd; een accu is namelijk niet spanningsloos te maken. Of als moet worden gemeten in een installatie om een storing op te zoeken.
Lees meer over Gereedschap en persoonlijke beschermingsmiddelen >>
Risicomodel van Fine & Kenneth
Risicomodel Fine & Kenneth
Voor het inschatten van de risico’s bij gevaren bestaan diverse methoden. Een veel gebruikte methode voor de RI&E is die van Fine & Kenneth. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen ernst, blootstelling en waarschijnlijkheid. Dit model komt op het volgde neer: Risico = Kans x Effect.
Lees meer over Risicomodel Fine & Kenneth >>Persoonlijke beschermingsmiddelen
Bedrijfsrisico's beheersen met persoonlijke beschermingsmiddelen
Bij de uitvoering van elektrotechnische werkzaamheden is het heel belangrijk dat de juiste persoonlijke beschermingsmiddelen worden gebruikt. Daarmee is namelijk het aantal gezondheids- en veiligheidsrisico’s aanzienlijk te verminderen.
Lees meer over Bedrijfsrisico's beheersen met persoonlijke beschermingsmiddelen >>Risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E)
De eerste vier stappen van een persoonlijke beschermingsmiddelenbeleid zijn:
- Nagaan of de installatie wel optimaal is en/of bekijken wat de stand van de techniek is in relatie tot de werkzaamheden en het gebruik;
- tot een volgende beoordeling komen;
- een RI&E opzetten;
- een plan van aanpak opstellen.
Verplichte persoonlijke beschermingsmiddelen
Instructiefrequentie bepalen
Instructiefrequentie bepalen
Installatie-/werkverantwoordelijken, vakbekwame personen en voldoende onderrichte personen moeten periodiek worden geïnstrueerd. Daarbij moet het werken onder spanning zowel theoretisch als praktisch worden behandeld. Nadat de training met succes is voltooid, wordt vaak een certificaat of getuigschrift afgegeven. Hierin staat welke werkzaamheden onder spanning mogen worden uitgevoerd.
Lees meer over Instructiefrequentie bepalen >>Case bepalen instructiefrequentie: Installateur
Er zijn heldere instructies nodig voor het uitvoeren van elektrotechnische werkzaamheden. Om de instructiefrequentie te bepalen worden scores toegekend. Onderstaande case geeft een voorbeeld.
Lees meer over Case bepalen instructiefrequentie: Installateur >>Case bepalen instructiefrequentie: Technische dienst
Er zijn heldere instructies nodig voor het uitvoeren van elektrotechnische werkzaamheden. Om de instructiefrequentie te bepalen worden scores toegekend. Onderstaande case geeft een voorbeeld.
Lees meer over Case bepalen instructiefrequentie: Technische dienst >>